Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün devamçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak stabil, esnek ve tatlı bir bünyeda olmalı, güzel bir aromaya ve düzgün yanmayı katkısızlayacak yönıcı özelliğe ehil olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf şerif ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 seneındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten faik oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yararlı purolar olarak nitelendirilseler de biröte bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro sineer en özen etmesi gerekilen şey gerçek bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet gerçek bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız eğlence yada zevk maatteessüf pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. mecmu muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve sineime hazır saymak sineindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro nem değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada sineilen bir puro ülkü nem değerlerinde sineiliyor ikrar edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine bakarak gayet şayan ve sineilebilir en kıyak değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan eğlence almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro sinemeyi çok severken sair bir nüfus bu nem değerinin puroya efsus edilen bir boy bos olduğunu ve katiyen sineilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem ayrımı ortada gidip gelmeden bilcümle aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değustalıkimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu kabil başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem değerleri neyi değustalıktirmektedir diye soracak olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, tütün azalır ve sineimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, sineimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğlenmek istiyorsanız buna zaman ve görgü ile karar vereceksiniz. Size kimse en yararlı boy bos bu ve bu değerde sinemelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız molekül vasati 6 kamer içerisinde ustalıklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem ita üzerine yerleşmiş bu model sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı sinein makul bir zaman içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil başüstüneğunca çokça suhunet değustalıkimi sıfır ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem kıymeti hazırlamak sinein dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu boy bos iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz faik nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o zaman sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in kesiksiz ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile müşterek yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek sinein en yararlı tutum olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem derç hem nem ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Geceleyin gün yada mevsim intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme sinein kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde faik nem değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak mıhlı bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor sinei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve mecmu puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.